Co mě na zahradničení baví

10.09.2015 16:48

Jak jsem se k zahradničení dostal a jak se můj postoj k pěstování nejrůznějších rostlin během let vyvíjel, jsem popsal už v rubrice "O mně". Také služby, které nabízím, jsem zde už uvedl. To, o čem jsem však na svém webu ještě nepsal, je můj postoj k zahradničení. A popravdě řečeno, to ani udělám, protože bych své myšlenky zřejmě nezformuloval tak trefně, jako (pro mě bohužel neznámý) autor tohoto článku.

 

Výše uvedeným článkem, nechci vyvolávat žádné existenciální obavy z toho, co přinesou další dny. To by bylo hodně nešťastné, protože, jak už řekl Larry Santoyo: nemůžete udělat dobrá rozhodnutí, která budou založena na strachu z budoucnosti. Spíše bych chtěl ty z Vás, které zahradničení zajímá, vybídnout: pojďte si hrát a zkusit dělat věci třeba trochu jinak, tvořit, radovat se a ještě z toho všeho mít užitek. A pokud snad budete při této hře potřebovat, bude mi potěšením, Vám pomoci, ať už radou, nebo tím, že něco udělám za Vás.

 

To, co mě na zahradní práci baví nejvíce, je zakládání a údržba zahrad podle principů permakultury, kdy se snažím pracovat s tím, co je na daném pozemku k dispozici, abych s využitím minimálních prostředků dosáhl maximálního užitku nejen pro Vás, ale i pro přírodu.

Bude Vám to znít možná zvláštně, ale je to asi moje touha po svobodě a nezávislosti, která mě vede k tomu, abych se zajímal o to, jak pracovat s půdou, s rostlinami, s dešťovou vodou, hospodářskými zvířaty nebo divokou přírodou, jak si postavit skleník nebo pec na pizzu, jak uspořádat jednotlivé prvky zahrady, tak aby byly maximálně efektivní, jak z toho nejmenšího prostoru dostat maximální užitek. Tohle všechno má pro mě skutečný smysl a mohu-li to dělat, jsem opravdu šťastný a budu ještě šťastnější, když to, co udělám, přinese štěstí ještě někomu jinému.

Odběr článků a novinek

Máte-li zájem dostávat upozornění na nové články a novinky na mém webu, zanechte mi Váš email: